Να πώς διασφαλίζεται για όλους τους ΚΑΔ πλην αγροτών η ειδική αποζημίωση 800 ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου

Γιάννης Πανάγος

Να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής οι εκκοκκιστές είναι στη λίστα, οι βαμβακοκαλλιεργητές όχι, οι οινοποιοί είναι στη λίστα οι αμπελουργοί όχι, οι ζυθοποιοί είναι στη λίστα οι καλλιεργητές κριθαριού όχι, οι φυτωριούχοι είναι στη λίστα οι καλλιεργητές όχι οι ιχθυοκαλλιεργητές είναι στη λίστα οι κτηνοτρόφοι όμως όχι κ.ο.κ.

Από κυβερνητικής πλευράς αρμόδια στελέχη μεταξύ των οποίων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφέρουν συνεχώς και σε όλους τους τόννους πως η λίστα των ΚΑΔ θα διευρυνθεί όσο χρειασθεί.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι το θέμα παραμένει ζεστό δεν υπάρχει απόφαση. Σημειωτέον ότι η σχετική προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικά της δήλωσης λήγει στις 31 Μαρτίου. Έτσι προς το παρόν το θέμα αφορά εργαζόμενους και εργοδότες πλην αγροτών. Κι αυτό τη στιγμή που η Γερμανία ανοίγει τη βεντάλια για σχετική ενίσχυση των αγροτών.

Στην Ελλάδα πάντως με βάση τα μέχρι τούδε, δικαίωμα υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα τα οποία έχει αποφασίσει για να στηρίξει τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις τους, αλλά και το προσωπικό τους.

Η σχετική πλατφόρμα στο σύστημα “Εργάνη”  για τις επιχειρήσεις, οι οποίες  είτε ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική απόφαση, είτε λειτουργούν αλλά ανήκουν στη λίστα των πληττόμενων (ΚΑΔ) άνοιξε αργά το βράδυ την περασμένη Τρίτη. Πληροφορίες αναφέρουν πως άνοιξε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι υπάγονται στη λίστα των πληττόμενων κλάδων (ΚΑΔ) και έχουν έως 5 άτομα προσωπικό.

Οι δηλώσεις των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών πρέπει να γίνουν έως 31 Μαρτίου προκειμένου να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο.

Σημειώνεται πως βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών :

Επαγγελματίες -Επιχειρηματίες (δηλαδή μέλη Ομορρύθμων Εταιρειών, Ετερορρύθμων Εταιρειών, ΕΠΕ, ατομικοί επιχειρηματίες κλπ) που έχουν με έως πέντε άτομα προσωπικό, οι οποίοι υπάγονται στη λίστα των πληττόμενων κλάδων, δικαιούνται οι ίδιοι την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Την αποζημίωση των 800 ευρώ δικαιούνται, όμως, και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών (με έως 5 άτομα προσωπικό) και όχι μόνο οι ίδιοι οι επαγγελματίες-επιχειρηματίες που είναι εργοδότες τους. Προϋπόθεση, όμως, είναι να τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους. Η αναστολή αυτή μπορεί να αφορά από 1 έως και τα 5 άτομα των εν λόγω επιχειρήσεων.  

Με άλλα λόγια, άπαξ και ανασταλεί για το μήνα Απρίλιο, η σύμβαση ενός εργαζομένου, θα δικαιούται την αποζημίωση των 800 ευρώ. Δεν θα δικαιούται, όμως, το μισθό που προβλέπει η σύμβαση εργασίας τους. Ωστόσο, οι εισφορές του και μάλιστα υπολογισμένες επί των αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση τους (εφόσον ανασταλεί) θα καλυφτούν πλήρως από το κράτος. Συνεπώς δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ο εργαζόμενος, ούτε ο εργοδότης του.  

Για παράδειγμα, αν, ο επαγγελματίας με επιχείρηση με προσωπικό έως πέντε άτομα επιλέξει να θέσει σε αναστολή τις δύο από τις πέντε συμβάσεις εργασίας των απασχολούμενων, οι δύο θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ και τις εισφορές τους θα πληρωθούν από το κράτος. Οι άλλοι τρεις πρέπει να λάβουν τις αμοιβές που προβλέπουν οι συμβάσεις τους, ενώ η καταβολή των εισφορών τους μπορεί να ανασταλεί. 

Επίσης, ο επαγγελματίας -επιχειρηματίας με έως 5 άτομα προσωπικό, μπορεί να αναστείλει τις πληρωμές των εισφορών  για τη δική του ασφάλιση, αλλά και τις δόσεις εφόσον έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών χρεών και την ήρει.

Βασική προϋπόθεση για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω είναι η μη απόλυση κανενός από το προσωπικό της ωφελουμένης επιχείρησης.
Με στοιχεία από το Capital.gr

%

Πρόσφατα Άρθρα

Ειδήσεις από το BBC: Coronavirus: Οι καθημερινοί θάνατοι των ΗΠΑ φθάνουν σε νέα αιχμή

Spain has become the second country after Italy to report more than 10,000 deaths linked to Covid-19. Official data on Thursday showed there were 950 deaths in a 24-hour period, the highest daily death toll the country has seen so far. There are now more t…

Ειδήσεις από το BBC: Τότε και τώρα: οι μεταβαλλόμενες απόψεις του Trump σχετικά με το Covid-19

VideoPresident Trump's attitude toward coronavirus has shifted. He has changed his views on social distancing, willingness to compare Covid-19 to the flu, and message around when the pandemic will end.

Ειδήσεις από το BBC: Το US Navy αφαιρεί τον καπετάνιο που έβαλε συναγερμό ιών

Image copyright AFP/Getty Images Image caption Capt Brett Crozier wrote a scathing letter, calling for urgent action The commander of the USS Theodore Roosevelt has been removed after saying the US Navy was not doing enough to halt a coronavirus outbreak on board the aircraft carrier.In a letter, Capt Brett Crozier had urged his superiors…

Ειδήσεις από το BBC: Μια τουριστική πόλη των ΗΠΑ που λέει στους επισκέπτες να μείνουν μακριά

Image copyright Getty Images Image caption New Hampshire's slogan is "live free or die" - but locals now fear being overwhelmed by tourists The US state of New Hampshire, with its mountains, lakes and foliage, is used to being a tourist destination for urbanites from nearby Boston and New York. But as out-of-towners flock to…

Έκκληση της Χριστίνας Αλεξανιάν – Τι συμβαίνει; -tv.gr

Η Χριστίνα Αλεξανιάν ευαισθητοποιήθηκε κι έδρασε μέσω social media. Την πρωτοβουλία της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλ­λος άνθρωπος» να προσφέρει ένα πιάτο φαγητό σε συνανθρώπους μας...

Σχετικά Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Επικοινωνήστε μαζί μας για να φιλοξενήσουμε το άρθρο σας