Κίνητρο για κανονική πληρωμή φόρων και εισφορών | Ελληνική Οικονομία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το υπουργείο Οικονομικών με την έκπτωση επιχειρεί να ενισχύσει τα ταμεία του Δημοσίου που «πλήττονται» από τις παρενέργειες της πανδημίας.

Ανάσα ρευστότητας για τα κρατικά ταμεία και μείωση των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις προσφέρει η κίνηση της κυβέρνησης, που προβλέπει έκπτωση 25% των βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες (πλην ΦΠΑ) αλλά και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση αυτή ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (καδ).

Ενα ισχυρό κίνητρο που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζομένους τους, εφόσον μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις παρά το γεγονός ότι για τους ανωτέρω ισχύει η τετράμηνη αναστολή.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία των εισπράξεων τον Μάρτιο, η εξέλιξη των οποίων θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Παράγων του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι τις τελευταίες 3-4 μέρες του μήνα θα υπάρχει καθαρή εικόνα, καθώς οι υποχρεώσεις κυρίως του ΦΠΑ καταβάλλονται την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, λογιστικά γραφεία σημειώνουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός των μέτρων (δηλαδή, δεν ισχύει η αναστολή πληρωμών γι’ αυτές) θα πληρώσουν τον ΦΠΑ σε δύο δόσεις, κάτι το οποίο τους επιτρέπει η νομοθεσία, με στόχο να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους.

Ερχονται νέα μέτρα

Με την έκπτωση που παρέχει, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου, τα οποία «πλήττονται» από τις παρενέργειες της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διευκολυνθεί περαιτέρω, προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων, η οποία αυτή τη φορά θα καλύπτει το σύνολο της οικονομίας.

Μετά το lockdown, το σύνολο των επιχειρήσεων υπολειτουργεί, αν δεν έχει σταματήσει τις δραστηριότητές του και αναμένει τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης με μέτρα στήριξης, όπως τα κρατικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο εντός του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου αναμένεται να ανακοινώσει νέα λίστα επιχειρήσεων, που με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν πληγεί από την κρίση. Ουσιαστικά αναμένεται να ενταχθεί το σύνολο της οικονομίας πλην των σούπερ μάρκετ, των βιομηχανιών, των φαρμακείων και ορισμένων κλάδων που παρουσιάζουν λόγω της κατάστασης αύξηση του τζίρου. Επί της ουσίας, αυτή τη στιγμή από τα μέτρα αναστολής καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων καλύπτονται περί τις 600.000 επιχειρήσεις και υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν ακόμη 300.000 επιχειρήσεις στα μέτρα στήριξης.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό είναι πώς η κυβέρνηση θα διοχετεύσει ρευστότητα, προκειμένου επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (πλην των φορολογικών και ασφαλιστικών) μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα. Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για τα κρατικά δάνεια (επιστρεπτέα προκαταβολή) διαθέτοντας ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ, ενδεχομένως από το επενδυτικό ταμείο, διοχετεύοντας το 1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού σε άλλες δράσεις.

Για ποιους ισχύει

Ειδικότερα, το μέτρο της έκπτωσης του 25% ισχύει:

• Για τους εργαζομένους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις. Δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Η έκπτωση 25% ισχύει επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι στις 31 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη δόση της ρύθμισης των 120 δόσεων ή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων θα την καταβάλουν «κουρεμένη» κατά 25%.

• Για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ατομικές επιχειρήσεις (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζομένους και είναι στους ΚΑΔ) η μείωση κατά 25% ισχύει επί των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία, καθώς και για τις βεβαιωμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ πλην ΦΠΑ.

• Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (πλην ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

%

Πρόσφατα Άρθρα

Ειδήσεις από το BBC: Τότε και τώρα: οι μεταβαλλόμενες απόψεις του Trump σχετικά με το Covid-19

VideoPresident Trump's attitude toward coronavirus has shifted. He has changed his views on social distancing, willingness to compare Covid-19 to the flu, and message around when the pandemic will end.

Ειδήσεις από το BBC: Το US Navy αφαιρεί τον καπετάνιο που έβαλε συναγερμό ιών

Image copyright AFP/Getty Images Image caption Capt Brett Crozier wrote a scathing letter, calling for urgent action The commander of the USS Theodore Roosevelt has been removed after saying the US Navy was not doing enough to halt a coronavirus outbreak on board the aircraft carrier.In a letter, Capt Brett Crozier had urged his superiors…

Ειδήσεις από το BBC: Μια τουριστική πόλη των ΗΠΑ που λέει στους επισκέπτες να μείνουν μακριά

Image copyright Getty Images Image caption New Hampshire's slogan is "live free or die" - but locals now fear being overwhelmed by tourists The US state of New Hampshire, with its mountains, lakes and foliage, is used to being a tourist destination for urbanites from nearby Boston and New York. But as out-of-towners flock to…

Έκκληση της Χριστίνας Αλεξανιάν – Τι συμβαίνει; -tv.gr

Η Χριστίνα Αλεξανιάν ευαισθητοποιήθηκε κι έδρασε μέσω social media. Την πρωτοβουλία της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλ­λος άνθρωπος» να προσφέρει ένα πιάτο φαγητό σε συνανθρώπους μας...

Κοροναϊός: Ο Τραμπ επιστρατεύει εταιρείες – κολοσσούς για κατασκευή αναπνευστήρων

Κολοσσούς της κατασκευαστικής βιομηχανίας «επιστρατεύει» ο Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη κατά του κοροναϊού. Ο αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα προκειμένου να μπουν στην...

Σχετικά Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Επικοινωνήστε μαζί μας για να φιλοξενήσουμε το άρθρο σας