Ιράν : Πιο κοντά από ποτέ στο Ιράκ μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί – Σε δύσκολη θέση ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πύραυλος των ΗΠΑ, που σκότωσε τον Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ίσως «κάψει» και τον ίδιο Ντόναλντ Τραμπ.

Τη στιγμή που στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνεται το αντιαμερικανικό αίσθημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικές βολές από το αντίπαλο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι οποίοι είναι έξαλλοι με το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν πήρε έγκριση από το Κογκρέσο προτού προχωρήσει στο χτύπημα στον Σουλεϊμανί.

Πάντως, η πιο σημαντική συνέπεια της εκτέλεσης του Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ είναι η αλλαγή στις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Δίνουν τα χέρια Ιράν και Ιράκ ενάντια στις ΗΠΑ

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ουσιαστικά οι ΗΠΑ έδωσαν «άνοιγμα» στο Ιράν να αυξήσει περαιτέρω την εμπλοκή του στα εσωτερικά του Ιράκ. Πρόκειται για την ίδια εμπλοκή που έχει προκαλέσει από τον Οκτώβριο αιματηρές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράκ.

Το μίσος για τις ΗΠΑ ένωσε Ιράν και Ιράκ – τα δύο γειτονικά κράτη των οποίων παραδοσιακά οι σχέσεις ήταν ψυχρές – με την Τεχεράνη να έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στη Βαγδάτη τα τελευταία χρόνια.

Γράφοντας στην εφημερίδα Le Monde, o Γάλλος ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας Jean-Pierre Filiu αναρωτιέται αν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχασαν πέντε χιλιάδες στρατιώτες και σπατάλησαν χίλια δισεκατομμύρια δολάρια από το 2003 στο Ιράκ, για να παραδώσουν τελικά τη χώρα αυτή στο Ιράν.

Το ερώτημα αυτό είναι επίκαιρο όσο ποτέ, επειδή η αμερικανική επιδρομή στις 3 Ιανουαρίου, κατά την οποία ο στρατηγός Σουλεϊμανί σκοτώθηκε στη Βαγδάτη, αποκεφαλίζει αλλά δεν αποδιοργανώνει, τα πολύ ισχυρά φιλοϊρανικά δίκτυα στο Ιράκ.

Ο Τραμπ έκανε αυτό που απέφυγαν ο Μπους και ο Ομπάμα

Ο Filiu χαρακτηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – και ειδικά τα τελευταία 16 χρόνια – ως «πανωλεθρία».

Παρόλο που και οι δύο προκάτοχοι του Τραμπ γνώριζαν για τις κινήσεις του Σουλεϊμανί, προτίμησαν να αποφύγουν να τον εξουδετερώσουν υπό τον φόβο μίας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

The two administrations I worked for both determined that the ultimate ends didn’t justify the means. The Trump Administration has made a different calculation.

The Iranian government has vowed to retaliate and avenge Soleimani’s death, and could do so in any number of ways:

— Rep. Elissa Slotkin (@RepSlotkin) January 3, 2020

Παράλληλα, από τη μια ο Τζορτζ Μπους κατάργησε το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2001 και ανατρέψε τον Σαντάμ Χουσεΐν δύο χρόνια αργότερα. Από την άλλη ο Μπάρακ Ομπάμα, αποφασισμένος να χαράξει μία διαφορετική πολιτική, έδωσε ώθηση στις δυνάμεις της Τεχεράνης, «καλύπτοντας» ουσιαστικά τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ.

Ιράν και Ιράκ πιο κοντά από ποτέ – Ο πρωθυπουργός του Ιράκ (στη μέση) στην πομπή με τη σορό του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ιράν κατόρθωσε να υφάνει ένα ιστό δικτύων στη γειτονική του χώρα και να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Η δημοκρατική εξέγερση που συγκλονίζει το Ιράκ από τον Οκτώβριο του 2019 θα μπορούσε να είχε αποτελέσει μία πραγματική ευκαιρία για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση.

Ωστόσο, η σπασμωδική και αψυχολόγητη κίνηση του Τραμπ να σκοτώσει τον Κασέμ Σουλεϊμανί σε αυτήν την συγκυρία κάθε άλλο παρά χαλαρώνει την ιρανική θηλιά στο Ιράκ.

Η δολοφονία Σουλεϊμάνι τρέφει την οργή

Τεχεράνη και Βαγδάτη φωνάζουν «Θάνατο στην Αμερική» και προειδοποιούν για αντίποινα – η μεν ως εκδίκηση για τον θάνατο του στρατηγού, τον οποίο ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε χαρακτηρίσει «ζωντανό μάρτυρα», η δε για την παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.

Το Ιράν αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

«Θα έχουν την ευκαιρία να εκτρέψουν τα πλήγματα. Όχι για πολύ καιρό, αλλά θα υπάρξει λαϊκή συναισθηματική αντίδραση», εξηγεί ο Φρανσουά Νικουλό, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τεχεράνη.

Πλέον, ο φόνος του ενδέχεται να ωθήσει την Τεχεράνη στο να αναδιπλωθεί σε αμυντική στάση. «Πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ιρανικό κοινοβούλιο θα περάσει στα χέρια των πιο σκληροπυρηνικών στοιχείων» στις εκλογές του Φεβρουαρίου, προέβλεψε σε tweet του ο Αλί Βαέζ αρμόδιος για το Ιράν στο International Crisis Group.

«Πονοκέφαλος» για τον Τραμπ και στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί ίσως φέρει μπελάδες στον Ντόναλντ Τραμπ και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ήδη, έχει να αντιμετωπίσει τα πυρά των Δημοκρατικών για το γεγονός ότι το χτύπημα στον ιρανό στρατηγό δεν εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο για πολιτικό τακτικισμό. Δεν αποκλείεται η ένταση με το Ιράν να ωφελήσει τον Τραμπ στην προσπάθεια να παραμείνει στην προεδρία των ΗΠΑ το 2020 – κάτι που αποτελεί ειρωνεία της τύχης, καθώς είχε κατηγορήσει παλιότερα τον Ομπάμα ότι προσπαθεί να επανεκλεγεί αρχίζοντας πόλεμο με το Ιράν.

Don’t let Obama play the Iran card in order to start a war in order to get elected–be careful Republicans!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 22, 2012

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το χτύπημα στον Σουλεϊμανί έγινε ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τη διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ για το ουκρανικό σκάνδαλο.

Προς το παρόν, οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου των ΗΠΑ προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις πολεμικές ορέξεις του Τραμπ και του επιτελείου του.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στο σώμα πρόταση που θα προβλέπει τον περιορισμό των στρατιωτικών ενεργειών που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ιράν.

«Αυτή η πρόταση είναι παρόμοια με αυτή που υπέβαλε ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν στη Γερουσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά χθες Κυριακή το βράδυ η Πελόζι.

«Επαναβεβαιώνει τις εδώ και καιρό εδραιωμένες εποπτικές ευθύνες του Κογκρέσου ορίζοντας ότι, αν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση στο Κογκρέσο, οι στρατιωτικές εχθροπραξίες της κυβέρνησης εναντίον του Ιράν θα πρέπει να τερματιστούν σε διάστημα 30 ημερών», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

%

Πρόσφατα Άρθρα

Χρυσοχοΐδης: Οποιος ρίχνει μολότοφ στους αστυνομικούς θα συλλαμβάνεται

Χρυσοχοΐδης: Οποιος ρίχνει μολότοφ στους αστυνομικούς θα συλλαμβάνεταιΤι είπε για το θάνατο του Β. Μάγγου – ΒΙΝΤΕΟhttps://www.youtube.com/watch?v=rgkUYMN19ys

Προανακριτική: Εγκρίθηκε το πόρισμα για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Προανακριτική: Εγκρίθηκε το πόρισμα για τον Δ. ΠαπαγγελόπουλοΑσκηση ποινικής δίωξης για 8 αδικήματα, τα 4 κακουργηματικού χαρακτήραΕγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πόρισμα της επιτροπής προκαταρκτικής...

Ειδήσεις από το BBC: Γυναίκα σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν στα μαχαίρια της Νορβηγίας

Image copyright Bekka/Reuters Image caption It is as yet unclear if the attacks were random or if there was a connection A woman has died and two more have been injured after a series of late night stabbings in Norway.First reports of the attacks came in just before midnight in the city of Sarpsborg, south…

Ειδήσεις από το BBC: Η Κίνα δεσμεύεται να ανταποδώσει μετά την κίνηση του Τραμπ

Media playback is unsupported on your device Media caption"Their freedom has been taken away" China has vowed to retaliate after the US ended Hong Kong's preferential trade status and imposed sanctions on officials who crack down on rights.President Donald Trump said he was acting because China had taken away Hong Kong's freedom after it imposed…

Ειδήσεις από το BBC: Η Apple έχει ανατρέψει τον ιρλανδικό φορολογικό λογαριασμό 13 δισ. Ευρώ

Image copyright Getty Images Apple has been told it will not have to pay Ireland €13bn (£11.6bn) in back taxes after winning an appeal at the European Union's second highest court. It follows a record ruling by the European Commission against the US tech giant in 2016.The EU's General Court said it had annulled that…

Σχετικά Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Επικοινωνήστε μαζί μας για να φιλοξενήσουμε το άρθρο σας