Η αλήθεια για τα σενάρια παράτασης των φορολογικών δηλώσεων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Καμία πρόθεση να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίθετα θεωρεί ότι υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις εντός της τρέχουσας προθεσμίας χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι δεν εξετάζονται καν σενάρια παράτασης καθώς και ότι αν υπάρξει, αυτή θα δοθεί μόλις ένα ή δυο 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων. Ο λόγος είναι ότι μια παράταση θα κάνει άνω κάτω το ημερολόγιο πληρωμής των φόρων καθώς θα απαιτηθεί να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του φόρου.

Σήμερα ψηφίστηκαν στη Βουλή οι διατάξεις με τις οποίες αλλάζει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Ο φόρος, αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) θα μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.

Στο taxisnet δεν εμφανίζονται προς το παρόν οι νέες προθεσμίες καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι διατάξεις για τις νέες προθεσμίες ψηφίστηκαν σήμερα.

Αναμένεται να αλλάξουν στο taxisnet έως τις 20 Ιουλίου όταν και θα έχουν κοινοποιηθεί επισήμως στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το ίδιο θα γίνει και με την παροχή έκπτωσης 2% στους φορολογούμενους οι οποίοι πρόκειται να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε μια δόση εντός της προθεσμίες πληρωμής της πρώτης δόσης.

‘Ετσι, αν δοθεί παράταση θα χρειαστεί να κατατεθούν εκ νέου διατάξεις στη Βουλή που θα προβλέπουν την πληρωμή του φόρου σε λιγότερες δόσεις, δηλαδή σε 7 αντί για 8.

Ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις προκύπτει από το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και μεγάλος αριθμός δηλώσεων δεν έχει ακόμη υποβληθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το σύνολο των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν ανέρχονται σε περίπου 6,5 εκατ. Από αυτές είχαν υποβληθεί έως χθες 4,2 εκατομμύρια, Αυτό σημαίνει ότι απομένει η υποβολή άλλων περίπου 2,3 εκατ.  δηλώσεων. Δηλαδή σε διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όρο περίπου 150.000 φορολογικές δηλώσεις.

%

Πρόσφατα Άρθρα

Πολάκης: Ευκλείδη, εγώ δεν θέλω μόνο να «διαφημίζουμε» το ηθικό πλεονέκτημα!

Πολάκης: Ευκλείδη, εγώ δεν θέλω μόνο να «διαφημίζουμε» το ηθικό πλεονέκτημα!…θέλω και να τους νικήσουμε!Ευκλειδη ,εγώ δε θέλω μόνο να «διαφημίζουμε» το ηθικό πλεονέκτημα!!...

Κρίση Ελλάδας – Τουρκίας: O Ερντογάν θα επιστρέψει – Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις

Τουρκικά παιχνίδια τα περί διαλόγου – Το καθεστώς θέλει μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο και θα το διεκδικήσει με κάθε τίμημα – Εμπόδιο στα...

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, 3 Αυγούστου

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού τίθενται σε ισχύ από σήμερα ιδίως στα καταστήματα εστίασης και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.Σειρά νέων μέτρων...

Η απάντηση του Αδωνι με αφορμή το άρθρο του Ν. Ρότσιλντ στην «Καθημερινή»

Η απάντηση του Αδωνι με αφορμή το άρθρο του Ν. Ρότσιλντ στην «Καθημερινή»…για την επένδυση στον Ερημίτη της ΚέρκυραςΗ ⁦@Kathimerini_gr⁩ φιλοξενεί άρθρο του ⁦@NatRothschild1⁩...

Σχετικά Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Επικοινωνήστε μαζί μας για να φιλοξενήσουμε το άρθρο σας