• ροη ειδησεων
More

  Οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» του Ερντογάν

  Πρωτη δημοσιευση του αρθρου την 24/07/07


  του Γιωργου Τραγκα

  «Η Δημοκρατία πέρασε ένα πολύ σημαντικό τεστ», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Και στη συνέχεια των δηλώσεών του απηύθυνε ενωτικό μήνυμα στον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχισθούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εργάζεται με αποφασιστικότητα για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Σ’ αυτόν τον στόχο της γειτονικής χώρας εστίασε και το συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον «φίλο πρωθυπουργό της Τουρκίας» ο Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να πιστεύω ότι το χθεσινό αποτέλεσμα θα συμβάλει ώστε η Τουρκία να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εντονότερους ρυθμούς την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και, βέβαια, την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Η Ελλάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί και στηρίζει ενεργά αυτήν την προσπάθεια. Μια Τουρκία που προχωρά στον δρόμο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης, που αποδεικνύει στην πράξη τον σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, είναι τόσο προς το συμφέρον του τουρκικού λαού και ολόκληρης της γειτονιάς μας».
  Ωστόσο ο Ερντογάν, παρά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του, αντιμετωπίζει δύο μεγάλους «πονοκεφάλους», την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, που μάλλον την κατέστησε πιο πολύπλοκο ζήτημα το αποτέλεσμα των εκλογών και το Κουρδικό, που με τις εξελίξεις του δεν του αφήνει περιθώρια συνεργασίας με τους ανεξάρτητους Κούρδους βουλευτές. Και τα πρώτα σημάδια που έδωσε χθες – συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νετζντέτ Σεζέρ, για να υποβάλει την παραίτηση της απερχόμενης κυβέρνησης και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ για να συναντηθούν, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το θέμα να μην επιμείνει στην υποψηφιότητα του Γκιουλ – προϊδεάζουν, ότι μπορεί να επιδιώξει μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής.
  Αν, όμως, δεν εξευρεθεί συμβιβαστική λύση και η νέα Βουλή δεν κατορθώσει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Τουρκία θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές. Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να στηθούν διπλές κάλπες στις 21 Οκτωβρίου, μια για τις εκλογές και μια για το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας απ’ ευθείας από τον λαό και η μείωση της κυβερνητικής θητείας από πέντε σε τέσσερα χρόνια. Η ημερομηνία για το δημοψήφισμα έχει προσδιορισθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας.

  Υπάρχει και μια λιγότερο πιθανή εκδοχή να επιδιώξει η αντιπολίτευση, το Ριζοσπαστικό Λαϊκό Κόμμα του Μπαϊκάλ και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μια διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος και της σχετικής νομοθεσίας με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αίτημα να κηρυχθεί άγονη η προηγηθείσα διαδικασία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν ολοκληρώθηκε μέσα σε μία κοινοβουλευτική περίοδο.
  Αλλά το Κουρδικό, που αποτελεί τον άλλο μεγάλο «πονοκέφαλο» του Ερντογάν, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο εκρηκτικό ζήτημα με απρόβλεπτες εξελίξεις. Στις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκτός από τις διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχισθούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ακόμη: «Θα συνεχίσουμε και τη μάχη μας εναντίον κάθε απειλής για την ασφάλεια του λαού μας. Στον αγώνα μας εναντίον των αυτονομιστών τρομοκρατών είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε βήμα στον σωστό χρόνο». 
  Ήταν μια έμμεση αναφορά και στα σχέδια των Τούρκων στρατηγών για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας κατά των ανταρτών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, ουσιαστικά μια εισβολή που θα φέρει αντιμέτωπη την Τουρκία με το Ιράκ και τις ΗΠΑ. Βεβαίως, πληροφορίες αναφέρουν, ότι καταβάλλονται προσπάθειες εξομάλυνσης, ώστε οι ΗΠΑ και το Ιράκ να αναλάβουν δράση κατά των ανταρτών του ΡΚΚ. Και για τον σκοπό αυτόν ο Ερντογάν έχει προσκαλέσει στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλίκι, για συνομιλίες. Αλλά ο μεγάλος εφιάλτης όλων των Τούρκων ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ με την υποστήριξη των ΗΠΑ, που θα καταστεί αυτομάτως σημείο αναφοράς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στις επαρχίες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

  ερτογαν 2007

  Λάδι στη φωτιά έριξε η πρώην βουλευτής, Λεϊλά Ζάνα, με την ομιλία της στην επαρχία Ιγντίρ στην Ανατολική Τουρκία, σε συγκέντρωση οπαδών του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, την παραμονή των εκλογών, η οποία κάλεσε την Άγκυρα να χωρίσει την Τουρκία σε Πολιτείες και να υπάρξει μια χωριστή Πολιτεία του Κουρδιστάν! Και αυτή η υπόδειξη έκανε κάθε Τούρκο να ανατριχιάσει, ενώ ο Ερντογάν ζήτησε την άμεση παρέμβαση εισαγγελέως και χαρακτήρισε διαμελιστικές τις αντιλήψεις της πρώην βουλευτού, η οποία έχει εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης στις τουρκικές φυλακές.
  Είναι άγνωστο τι εξελίξεις θα έχει το θέμα της ομιλίας της πρώην βουλευτού, καθώς έχει ξεκινήσει προανάκριση η τουρκική αστυνομία και τι μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα σύλληψή της. Αλλά η νέα τουρκική βουλή μπορεί να αποδειχθεί «πυριτιδαποθήκη» από την αντιπαράθεση των ακροδεξιών «γκρίζων λύκων» του Μπεχτσελί με τους ανεξάρτητους Κούρδους βουλευτές και τον ρόλο που θα διαδραματίσει το Ριζοσπαστικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ ο Ερντογάν θα είναι υποχρεωμένος να αποδεικνύει ότι πράγματι είναι αποφασισμένος να κάνει «κάθε βήμα στον σωστό χρόνο» στον αγώνα εναντίων των «αυτονομιστών τρομοκρατών».

  Τον αποκαλούν τα ξένα μέσα «δυναμικό, χαρισματικό ηγέτη» μετά τη δεύτερη μεγάλη εκλογική νίκη του και για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του κυρίως στον οικονομικό τομέα. Αλλά αν δεν διατηρήσει ισχυρά ευρωπαϊκά ερείσματα και τη στήριξη της Ουάσιγκτον, δεν θα μπορεί να προσδιορίζει ούτε τον σωστό χρόνο ούτε τα βήματα.

  του Γιωργου Τραγκα

  Recent Articles

  Ο λογαριασμός Brexit του Boris Johnson καθαρίζει το πρώτο εμπόδιο

  MPs have rejected a proposal to examine Boris Johnson's Brexit bill in the Commons in three days. The Commons supported the Withdrawal Agreement Bill earlier, but have now voted against the short timetable.Earlier, the PM warned he would seek an election if MPs dismissed the plan and the EU granted an extension to 31 October…

  Οι Φιλελεύθεροι της Trudeau διατηρούν την εξουσία στο Καναδά,

  Image copyright Cole Burston/Getty Images Justin Trudeau's Liberal Party has retained power but as a minority government, according to projections by Canada's national broadcaster, CBC.Despite some early losses in Canada's eastern provinces, the Liberals are expected to claim the most seats in parliament, giving them a second term.This federal election was seen as a referendum…

  Related Stories

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox